Navigation Menu+

Regionaal Duurzaam 1

Regionaal Duurzaam 1 is het tweede fonds van Meewind. Naast de financiele kans bij wind op zee werd duidelijk dat voor een volledige duurzame energie transitie, duurzame energie in de buurt ook een enorme kans van vernieuwing met zich meebrengt. In de eerste maand van het bestaan van het fonds haalde ze 1 miljoen euro op.

Problemen in duurzame energie productie in Nederland

Duurzame energie in de wijk kent velen vormen. Zonnepanelen op een weiland? Dan heb je een ontheffing van het bestemmingsplan nodig, zonnepanelen zijn immers commerciële activiteiten en niet landelijk. Duurzame energie leveren aan grote bedrijven terreinen? Vergeet het maar, de kosten voor grijze energie waren voor de grootverbruikers zo laag dat de business case voor de opdrachtgever niet echt de moeite waard was. Wko installaties bij nieuwbouw? Helaas, de financiële crisis zorgde ervoor dat er niets meer werd gebouwd. Laat staan de mogelijkheden bij woningcorporaties die in die tijd steeds vaker in de gaten werden gehouden.
Duurzame energie corporaties financieren? Te kleine tickets aan financiering en hoge aansluitkosten op het net.

Het commerciele beleggingsfonds vond samen met Social Motion toch een gat in de markt, geothermie. Warm water drie kilometer uit de grond, die tuinders vandaag de dag gebruiken om tomaten te kweken. Social Motion zorgde o.a. voor de financiering van de 13de put van de goedkoopste duurzame energie productie vorm.

De toekomst van de Nederlandse energie infrastructuur

Zowel de provincie Noord Holland als de provincie Zuid Holland bekijken de mogelijkheden van een uitbreiding van de warmtenet infrastructuur zodat de gehele randstad hier van gebruik kan maken, met aanzienlijk minder gas verbruik in Nederland tot gevolg.

Share This